woensdag, februari 14, 2007

Interview met Netwerk


Interview met tolk Nederlandse militairenNederlandse militairen hebben zich in 2003 misdragen tijdens ondervragingen van Iraakse gevangenen, meldde de Volkskrant eind vorig jaar. Minister Kamp van Defensie heeft inmiddels stappen ondernomen tegen het lek bij het leger. In Netwerk een interview met een Iraakse tolk die betrokken was bij de ondervragingen.
Niets strafbaars
Tijdens de ondervragingen zouden de verdachten blootgesteld zijn aan fel licht, hoge tonen en werden ze natgespoten. Defensie noemt die handelingen "hardhandige tactische ondervragingen" en "dingen die niet passen in de instructie". Het Openbaar Ministerie zou, in tegenstelling tot wat de krant toen berichtte, de gevallen wel onderzocht hebben. Hun conclusie was dat er niets strafbaars was gebeurd.
Schenden van ambtsgeheimen
De militairen die hebben gelekt, worden verdacht van het opzettelijk schenden van ambtsgeheimen. Het zou onder andere gaan om een hoge militair. De aanleiding van de aangifte is het Kamerdebat van vorige week en het artikel van de Volkskrant van afgelopen zaterdag waarin de krant beschrijft hoe het stuk van vorig jaar tot stand is gekomen.
Openheid
De Volkskrant besloot om meer openheid van zaken te geven na kritiek van onder anderen VVD-leider Mark Rutte en minister Kamp. Zij trokken de integriteit van de krant in twijfel na de publicatie van het artikel in november. Naast de militairen die betrokken zouden zijn bij het lekken van informatie, wantrouwt Kamp de rol van Ton Heerts van de PvdA. Hij zou als aspirant-Kamerlid een actieve rol hebben gespeeld bij de berichtgeving.

Click de link hieronder om het interview te zien:
Interview met tolk Nederlandse militairen
Links
Website netwerk hier

Ministerie van Defensie over 'Irak-mishandelingen'

Dossier de Volkskrant over 'Irak-mishandelingen'