maandag, maart 19, 2007

Gelukkig Koerdisch Nieuwjaar Newroz!!




Newroz (betekend letterlijk New Dag, het is het begin van de lente en het begin van de Koerdishe New Jaar 2619 = 2007 )


Koerdisch Nieuwjaar in teken van vrijheid voor het Koerdische volk.

Elk jaar vieren de Koerden overal ter wereld Newroz, het Koerdisch nieuwjaarsfeest. Bij deze traditie hoort het Newroz vuur. Verder hoort er veel muziek, dans, mooie kleding en het gevoel van de komst van een nieuwe dag bij.

Newroz is het oudste vrijheidsfeest van de volkeren van Mesopotamië. Het feest bestaat vanaf 612 voor Christus.
Ondanks het feit dat het feest zo oud is en wij alleen de legende kennen, hebben de volkeren van Mesopotamië en het Midden Oosten Newroz altijd als een voorbeeld en een bron van inspiratie genomen. Vooral voor het Koerdische volk is dit een bijzonder feest.

De Newroz legende vertelt ons van de wrede koning Dehak. Hij had een ziekte aan zijn schouders en volgens zijn medicijnman moest hij deze ziekte bestrijden met de hersenen van kleine jongens. Om aan dit lot te ontsnappen trokken veel Koerdische jongeren de bergen in. Op de avond van de 20ste maart ontstak de smid Kawa het eerste vuur als teken van opstand tegen Dehak, die uiteindelijk door Kawa werd gedood. Op alle bergen werd het signaal ontvangen en werden er nieuwe vuren ontstoken.

De volgende dag was de strijd gewonnen en werd het feest gevierd dat wij nu kennen als Newroz..De strijd van het Koerdische volk van de laatste 20 jaar heeft Newroz enorme kracht geven. Het is een dag van verzet geworden tegen ontkenning en onderdrukking.
Voor de nieuwe generatie Koerden is Newroz geen legende meer, maar een dag van verzet en hoop op vrede, een politieke oplossing van de Koerdische kwestie en het bereiken van de basisvrijheden van de mensheid. De actuele situatie, de dreigende burgeroorlog in Irak, die deels in Koerdistan zal worden uitgevochten, maakt dat de eis voor een onafhankelijkheid Koerdistan steeds sterker naar voren komt.

woensdag, maart 14, 2007

Themabijeenkomst


"Ouder worden in Zoetermeer"

De PvdA Zoetermeer organiseert op vrijdagavond 30 maart een themabijeenkomst over ‘Ouder worden in Zoetermeer’ en nodigt u van harte uit om op deze avond hierbij aanwezig te zijn.Het woord ouderen roept bij velen een beeld op van uitsluitend hoogbejaarde mensen, die als het ware vanuit het verleden doorleven in een samenleving waar zij nauwelijks binding mee hebben. Maar dit beeld is vaak niet in overeenstemming met de maatschappelijke werkelijkheid. De werkelijkheid is dat meer dan 80% van de ouderen prima in staat is voor zichzelf te zorgen, mits de omstandigheden dit toelaten.Ouderen van nu en zeker de komende generaties ouderen hebben meegewerkt aan de ontwikkeling en de totstandkoming van veranderingen in onze samenleving. De PvdA Zoetermeer hoopt dat ouderen dit in de toekomst blijven doen. Uw ideeën willen wij gebruiken om een nog beter ouderenbeleid voor Zoetermeer te realiseren.Onderwerpen die tijdens de themabijeenkomst aan de orde zullen komen, zijn:· Informatievoorziening voor ouderen· Maatschappelijke participatie van ouderen· Ondersteunen van ouderen in het langer blijven doorwerken· Bestaande woonvoorzieningen en nieuwe woonconcepten die ouderen in staat stellen om langer thuis te blijven· Wet Maatschappelijke Ondersteuning· Eenzaamheid onder ouderenTijd: 20:00 tot 22:00 (inloop 19:30)Lokatie: In de grote zaal van de Schoutenhoek te Zoetermeer (toegankelijk voor rolstoelgebruikers)Rode Taxi: Mocht u niet in de gelegenheid zijn om zelf voor vervoer te zorgen, dan komen wij u graag thuis ophalen. Vanzelfsprekend wordt u ook weer thuisgebracht. Bel om een plaats in de Rode Taxi te reserveren.Informatie:Marieke van Bijnen06-43015474 mariekevanbijnen@hotmail.comOf Nelleke Steltenpool06-24939635 nelleke3@xs4all.nl