maandag, april 02, 2007

Wel inburgeringsachterstanden, maar geen 'Haagse' achterstandsprobleemwijken (I)

PvdA hield stevig pleidooi voor warmer en effectiever inburgeringstraject in Zoetermeer tijdens raadscommissie Samenleving. PvdA heeft aan de hand van een aantal opmerkingen een suggestie gedaan ten aanzien van het invoering Wet Inburgering. Zo heeft de woordvoerder integratie, Nawzad Sulaiman aandacht gevraagd voor informatievoorziening in eigen taal.

Het PvdA-commissielid vindt dit erg belangrijk, omdat de inburgeraar zo goed op diens rechten en plichten gewezen kan worden. De wethouder heeft toegezegd zo goed mogelijk het eerste gesprek met een inburgeraar via een tolk te laten plaatsvinden. Schriftelijk informatiemateriaal in de eigen taal is daarentegen volgens de wethouder minder important. Er moeten niet alleen WWB- uitkeringgerechtigden, zoals dat gepland is voor dit jaar, maar ook mensen met WW-uitkering in aanmerking komen voor een inburgeringtraject. Inburgeraars en dan meer specifiek de hoger opgeleiden, zo stelt Nawzad Sulaiman, moeten juist gestimuleerd worden om het zogeheten staatsexamen NT2 te halen in plaats van het inburgeringexamen. Want dat eerste is qua niveau veel hoger, dus veel passender en maakt de kans voor toetreding van de inburgeraar op de arbeidsmarkt daarmee stukken groter en kansrijker! Op die manier moet de gemeente niet alleen voor informatievoorzieningen zorgen, controleren en sanctioneren, maar ook zelf het goede voorbeeld geven door inburgeraars de mogelijkheid te bieden om bijvoorbeeld een korte stage te lopen bij een aantal gemeentelijke afdelingen. Verder moeten de hoogopgeleide vluchtelingen de mogelijkheid krijgen om met behoud van uitkering een tijdspad van bijvoorbeeld zes maanden stage te lopen. Daarnaast kan de gemeente Zoetermeer maatschappelijke organisaties zoals de moedercentra actiever betrekken bij de Wet Inburgering. Zo kunnen veel kennis en kunde die in die huiselijke centra aanwezig zijn, effectief (en laagdrempelig) benut worden.
In de raadscommissie Samenleving heeft tijdens de rondvraag PvdA-commissielid Nawzad Sulaiman het college gevraagd of het ook één of meer wijken heeft overwogen voor te dragen voor DE lijst met 40 dan wel 141 'achterstandswijken' van mevrouw Ella Vogerlaar, PvdA-minister van Wonen, Wijken en Integratie? Wethouder Frans Muijzer heeft aangeven dat Zoetermeer - ondanks de financiële voordelen - blij is dat geen enkele wijk in aanmerking kon komen voor de lijst van de minister.
Raadslid Marieke van Bijnen vroeg aandacht voor de 'ouderenbus' in Oosterheem. Er rijdt daar - vooral in en rondom de Stromenbuurt - geen ouderenbus. De wethouder zegt het PvdA-raadslid toe dit mee te nemen in de evaluatie, die binnenkort wordt gehouden (over en met De Zorgring). Gaat dus nog vervolgd worden!

Belangrijke voetnoot: het Loket Inburgering (bellen met 079 346 8400 voor maken van afspraak) start 2 april 2007 met de medewerkers Jom Maarsingh en Sandra Peters en kent doordeweeks een inloopspreekuur van 09.00 tot 12.30 uur (publiekshal begane grond stadhuis).