dinsdag, juni 03, 2008

Minister Vogelaar van Integratie vol lof over Zoetermeerse aanpak



Op maandag 26 mei ontving PvdA-minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie uit handen van PvdA-wethouder Edo Haan de zogemaande “Inburgeringagenda”.

Zoetermeer is daarmee de eerste Nederlandse gemeente van 50 die zo’n agenda moet opstellen. Daarin worden alle activiteiten op het gebied van inburgering weergegeven almede de daarop voorgenomen maatregelen voor de eerstvolgende jaren.


Na een kort filmpje, waarin drie bij PIËZo (voetnoot) in de zaal aanwezige Zoetermeerse vrouwen over hun inburgeringproces vertelden, begon de trotse PvdA-wethouder Edo Haan de situatie qua inburgering in Zoetermeer uiteen te zetten. PvdA-wethouder Edo Haan schetste minister Ella Vogelaar van Integratie daarbij ook duidelijk beeld van de imposante stad Zoetermeer: niet alleen omdat Zoetermeer de eerste gemeente is in Nederland die inburgeringagenda heeft, een stad waar opgelet wordt of iedereen wel meetelt, maar ook omdat Zoetermeer sinds kort met haar ruim 120 duizend inwoners de derde gemeente van de randstedelijke provincie Zuid-Holland is.
Minister Vogelaar zat en stond zichtbaar te genieten van alle naar haar kant geslingerde lofuitingen over dat Zoetermeer, haar burgers, vrijwilligers en gedreven mensen, die zich gedreven voelen rondom de inburgering van henzelf en die van anderen. Instemmende knikjes, lachjes en vriendelijke woorden vielen de aanwezigen ten deel. Uiteraard volgde dat later in een uitgebreide ‘foto-shoot’, waarbij velen op de foto gingen met de minister alsof het een popidool, een beroemde stervoetballer of ‘meeting with the stars’ betrof. Vogelaar had oog, oor en tijd voor allen.
Zo ook voor Mirjam van Bijnen, de PIËZo-coördinator die even later op de avond als actief en bevlogen PvdA-raadslid afscheid zou nemen van de gemeenteraad, die in vergadering bijeen was op het gemeentehuis.

Alle inburgeringsplichtigen zijn vorig jaar benaderd. Een kwart van hen heeft een traject inburgering aangeboden gekregen; de rest krijgt dit jaar 2008 een aanbod.

PvdA-minister Ella Vogelaar was onder de indruk van de Zoetermeerse aanpak. Vooral de activiteiten van Stichting PIËZo spraken haar erg aan. Zij gaf aan Zoetermeer komende tijd als voorbeeld te gebruiken bij haar bezoeken aan de 49 andere gemeenten, die nog een inburgeringagenda moeten opstellen.
Het project “Bezoekvrouwen” van PIËZo trok de volle aandacht van de minister van Integratie.

Namens PvdA waren de raadsleden Krishna Autar, Abert Bos, Nawzad Sulaiman (PvdA-woordvoerder Integratie) en opvolgend raadscommissielid Ruben Severina aanwezig; van de overige partijen waren vertegenwoordigers van D66, ChristenUnie/Staatkundig Gereformeerde Partij en Leefbaar Zoetermeer aanwezig. Naast omwonenden en regelmatige PIËZo-bezoekers waren er ook vertegenwoordigers van verschillende organisaties, instellingen en sleutelfiguren op het vlak van integratie - van binnen de stad Zoetermeer tot aan de top van rijksniveau - aanwezig bij deze bijeenkomst.

Voetnoot
PIËZo werd 29 september 2006 opgericht. De letters staan voor Participatie, Integratie (en) Emancipatie (in) Zoetermeer. Doelstelling is om projecten en activiteiten te organiseren, die bijdragen aan versterking van de integratie, participatie en emancipatie van vrouwen én mannen in Zoetermeer. Deze zijn gericht op taalverwerving, maatschappijoriëntatie, beroepsgerichte en laagdrempelige educatieve activiteiten.
Piëzo is een mineraalachtig kwarts(zand)kristal (SiO2, siliciumdioxide) dat eenmaal onder druk gezet leidt tot elektriciteitsverplaatsing ofwel ontstaat er een spanningsverschil waardoor er een stroompje ontstaat, vanwaar gesproken wordt van een Zoetermeerse ontsteking die een vonk tussen en in mensen doet ontstaan en doet overslaan. Voor een overzichtelijk aanbod van alle activiteiten die PIËZo aanbiedt, biedt raadpleging van de website
www.stichtingpiezo.nl een goede uitkomst. Voor vragen kan een e-mailbericht gestuurd worden naar het adres info@stichtingpiezo.nl. Drie ontmoetingsplekken zijn er in Zoetermeer te vinden, namelijk: PC Palenstein, Van Duvenvoordepad 13 (079 331 27 63), PC Meerzicht, Uiterwaard 21 (079 322 94 53) en PC Oosterheem, Zanzibarplein 22 (079 331 27 63).