dinsdag, september 16, 2008


In de vergadering van de Raadscommissie Samenleving van vorige week dinsdag 09-09-2008 was een van de belangrijkste agendapunten de Nota Lokaal Gezondheidsbeleid
Sinds 2003 zijn de gemeenten het wettelijk verplicht een keer in de vier jaar een nota lokaal gezondheidsbeleid vast te stellen. Belangrijk dus, heel belangrijk dus, vandaar dat de PvdA er tijdens de raadscommissievergadering veel tijd en zorg voor over had.

Naar tevredenheid van de PvdA-fractie zijn nadrukkelijk diverse partijen geraadpleegd, waaronder Parnassia, GGD Zuid-Holland, de ZorgVragersRaad Zoetermeer, Platform OGGZ en stichting Georganiseerde Eerstelijnszorg.
Na opdracht van de gemeente heeft de GGD onderzoek gedaan onder en naar jeugd, volwassenen en ouderen. Alcohol, roken, overgewicht en diabetes blijken de grote gezondheidsbedreigingen te zijn. Verder veel signalen over drugsproblematiek. Daarom kiest gemeente voor de volgende speerpunten:
Terugdringen van het overmatige gebruik van alcohol en drugs;
Terugdringen van het aantal mensen met overgewicht en diabetes;
Terugdringen van het aantal mensen met een depressie en
Bevorderen van niet-roken!
De Missie van lokaal gezondheidsbeleid
Beschermen, bewaken en bevorderen van een optimale gezondheid van alle inwoners van Zoetermeer. Prima, het spreekt de Zoetermeerse PvdA-fractie bijzonder aan.
De basis voor Zoetermeerse gezondheidsbeleid is als volgt:
Burgers zijn primair zelf verantwoordelijk voor ‘hun eigen’ gezondheid;
Gelijke kansen op gezondheid;
De gemeente is regisseur;
Integraal beleid versterkt het gezondheidsbeleid;
Instellingen voeren uit en werken samen en
Participatie, bijvoorbeeld WMO–raad.
Onze andere bevindingen….
“Meneer de voorzitter, ik vind het jammer dat wij een nota vast gaan stellen, die gebaseerd is op resultaten van de onderzoeken uit de jaren 2004 en 2005. Ik weet niet wat de reden hiervan zijn. Is het zo moeilijk om een dergelijk onderzoek uit te voeren? Kost dat veel geld of zijn er andere redenen? Hoe actueel zijn dan deze cijfers? Ik snap het dus even niet!”
Doelen niet concreet genoeg
Bijvoorbeeld één op de tien 15-/16-jarigen en één op de vijf 17-/18-jarigen rookt dagelijks. Actieplan Zoetermeer steeds gezonder, maar staat er niet bij of het doel over vier jaar moet zijn, dat er één op de vijf 15-/16-jarigen dagelijks rookt, of dat één op de drie 17-/18-jarigen dagelijks rookt. Meetbaar willen maken betekent voor de PvdA-fractie dan ook inzetten op te benoemen percentages en aantallen; dat ontbreekt nu.
Overgewicht: één op tien jongeren geeft zelf aan ernstig overgewicht te hebben. Maar bij het doel staat alleen overgewicht terugdringen. Staat er ook hier weer niet bij ‘hoeveel’ procenten. De PvdA vraagt daarom de wethouder nadrukkelijk de doelstellingen nogmaals te bekijken en deze nu eens concreter te maken. “De Zoetermeerse PvdA wil over vier jaar kunnen beoordelen of de doelen, zoals die vandaag nader vastgesteld zijn, dan bereikt zijn of niet.”
Meneer de voorzitter
“Wij krijgen steeds meer signalen, dat gokken ook een probleem in Zoetermeer aan het woorden is. Gokken is niet alleen ongezond, maar het brengt ook andere maatschappelijk probleem met zich mee. Het maakt gezinnen kapot en is slecht voor de portemonnee. Daarom vinden wij het jammer, dat GOKKEN niet als speerpunt is opgenomen in deze nota. Wij vragen de wethouder nadrukkelijk om dit ook aan vier andere speerpunten toevoegen.
Wij kunnen de nota nu nog niet vast te stellen, omdat de speerpunten zijn gebaseerd op oude gegevens van 2004 en 2005 en de doelen zijn niet SMART, niet-concreet, niet-transparant genoeg. We zijn niet van gisteren”, aldus Sulaiman.
Op voorstel van PvdA-raadslid, de heer Nawzad Sulaiman - gesteund door de voltallige raadscommissie - heeft de wethouder het hele plan ingetrokken. Eind dit jaar komt hij met een nieuwe, geactualiseerde en aangepaste nota.
Redactionele voetnoot
Voor meer informatie kunt zich richten tot:dhr. Nawzad Sulaiman, nawzad@orange.nl