donderdag, april 10, 2008

Illusie dat stevige inzet bij armoedebestrijding voedselbanken doet verdwijnen!


Dat is de bittere conclusie van de gemeenteraad tijdens de zogeheten vormvrije vergaderavond op woensdag 08 april 2008. Raadsleden discussieerden met de organisatoren van voedselbanken in Zoetermeer. Namens de PvdA heeft woordvoerder Zorg, de heer Nawzad Sulaiman deelgenomen aan deze discussie. In Zoetermeer betreft het drie kerkelijke uitdeelpunten, die door tientallen vrijwilligers worden bemenst.

Ongeveer 100 personen maken gebruik van de voedselpakkettenservice, zij het nu voor de duur van maximaal drie jaar. Er staan op dit moment 20 mensen op de wachtlijst om in aanmerking komen voor de verstrekking van deze voedselpakketten.
Het gaat voor een deel om mensen die gecombineerde psychosociale problemen hebben, waaronder verslaafden, mensen met schulden, illegalen en andere kwetsbare groepen uit de samenleving.
Om in aanmerking te komen voor de voedselbankvoorzienig moet iemand niet meer dan 150 euro per maand overhouden van het eventueel beschikbare inkomen. Voedselbanken zijn er om voedsel uit te delen en niet om problemen van mensen op te lossen, maar vaak verwijzen de actieve en ervaren vrijwilligers mensen wel door naar andere hulpverlenende instanties.

De voedselbanken hebben tot doel de armoede te bestrijden en de verspillingen van voedsel tegen te gaan. Uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen is gebleken, dat er jaarlijks voor 3,6 miljard euro aan voedsel wordt weggegooid. Behalve de enorme economische schade is deze verspilling een ramp voor het milieu. Over duurzaamheid gesproken: als deze voedselverspillingen niet plaats zouden vinden, dan zouden wij met z’n allen zo’n 50% minder CO2-uitstoot hebben. Op de vraag van de heer Sulaiman of de voedselbanken zelf ook voedsel weggooien, was het antwoord eenduidig “Ja”. Maar dat gebeurt alleen als de producten over de houdbaarheidsdatum zijn.

Mensen die gebruik maken de voedselbanken zijn dankbaar dat ze er zijn. Maar er zijn ook mensen die, ondanks dat zij het hard nodig hebben, uit schaamte niet gebruik willen maken van deze voorzienig. Veel mensen ervaren het als vernederend.

PvdA-raadslid Nawzad Sulaiman vond het opmerkelijk dat Voedselbanken 20.000 euro per jaar aan energiekosten aan ENECO moeten betalen, terwijl overal gesproken wordt over maatschappelijk bewust ondernemen. Dit zogenaamde nutsbedrijf heeft een verzoek van de voedselbanken voor sponsering afgewezen. Lastige materie, wetende dat ENECO nog wel eens een keer armlastige huishoudens ‘afsluit’ en de gemeente zelf ook nog voor een klein deel participeert in winstneming van dit bedrijf.

Onbeantwoord en onbevredigend leeft bij het PvdA-raadslid op, hoe lokaal in te spelen op het tegengaan van verspilling en overconsumptie van voedsel en hoe ondernemingen verleiden tot breed en beter acceptabele vormen van verantwoord maatschappelijk ondernemen. De PvdA roept immers al sinds 2005 dat zij eigenlijk van de voedselbanken af wil. Met een schuin oog kijkt de PvdA’er naar buurgemeente Capelle aan den IJssel, waar ambtenaren huis-aan-huis bezoeken afleggen om zoal achterstanden, schulden en armoede tegen te gaan. Sociaal contact, voeding, school, inkomen en werk komen zo de woningen weer binnen. Samen met nieuwbakken PvdA-raadslid Hans Kelder wil hij sturen op verbeteraanpak van deze complexe materie.
Een perfecte avond over een triest – voor velen onzichtbaar – onderwerp wordt afgetikt.