donderdag, april 10, 2008

Illusie dat stevige inzet bij armoedebestrijding voedselbanken doet verdwijnen!


Dat is de bittere conclusie van de gemeenteraad tijdens de zogeheten vormvrije vergaderavond op woensdag 08 april 2008. Raadsleden discussieerden met de organisatoren van voedselbanken in Zoetermeer. Namens de PvdA heeft woordvoerder Zorg, de heer Nawzad Sulaiman deelgenomen aan deze discussie. In Zoetermeer betreft het drie kerkelijke uitdeelpunten, die door tientallen vrijwilligers worden bemenst.

Ongeveer 100 personen maken gebruik van de voedselpakkettenservice, zij het nu voor de duur van maximaal drie jaar. Er staan op dit moment 20 mensen op de wachtlijst om in aanmerking komen voor de verstrekking van deze voedselpakketten.
Het gaat voor een deel om mensen die gecombineerde psychosociale problemen hebben, waaronder verslaafden, mensen met schulden, illegalen en andere kwetsbare groepen uit de samenleving.
Om in aanmerking te komen voor de voedselbankvoorzienig moet iemand niet meer dan 150 euro per maand overhouden van het eventueel beschikbare inkomen. Voedselbanken zijn er om voedsel uit te delen en niet om problemen van mensen op te lossen, maar vaak verwijzen de actieve en ervaren vrijwilligers mensen wel door naar andere hulpverlenende instanties.

De voedselbanken hebben tot doel de armoede te bestrijden en de verspillingen van voedsel tegen te gaan. Uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen is gebleken, dat er jaarlijks voor 3,6 miljard euro aan voedsel wordt weggegooid. Behalve de enorme economische schade is deze verspilling een ramp voor het milieu. Over duurzaamheid gesproken: als deze voedselverspillingen niet plaats zouden vinden, dan zouden wij met z’n allen zo’n 50% minder CO2-uitstoot hebben. Op de vraag van de heer Sulaiman of de voedselbanken zelf ook voedsel weggooien, was het antwoord eenduidig “Ja”. Maar dat gebeurt alleen als de producten over de houdbaarheidsdatum zijn.

Mensen die gebruik maken de voedselbanken zijn dankbaar dat ze er zijn. Maar er zijn ook mensen die, ondanks dat zij het hard nodig hebben, uit schaamte niet gebruik willen maken van deze voorzienig. Veel mensen ervaren het als vernederend.

PvdA-raadslid Nawzad Sulaiman vond het opmerkelijk dat Voedselbanken 20.000 euro per jaar aan energiekosten aan ENECO moeten betalen, terwijl overal gesproken wordt over maatschappelijk bewust ondernemen. Dit zogenaamde nutsbedrijf heeft een verzoek van de voedselbanken voor sponsering afgewezen. Lastige materie, wetende dat ENECO nog wel eens een keer armlastige huishoudens ‘afsluit’ en de gemeente zelf ook nog voor een klein deel participeert in winstneming van dit bedrijf.

Onbeantwoord en onbevredigend leeft bij het PvdA-raadslid op, hoe lokaal in te spelen op het tegengaan van verspilling en overconsumptie van voedsel en hoe ondernemingen verleiden tot breed en beter acceptabele vormen van verantwoord maatschappelijk ondernemen. De PvdA roept immers al sinds 2005 dat zij eigenlijk van de voedselbanken af wil. Met een schuin oog kijkt de PvdA’er naar buurgemeente Capelle aan den IJssel, waar ambtenaren huis-aan-huis bezoeken afleggen om zoal achterstanden, schulden en armoede tegen te gaan. Sociaal contact, voeding, school, inkomen en werk komen zo de woningen weer binnen. Samen met nieuwbakken PvdA-raadslid Hans Kelder wil hij sturen op verbeteraanpak van deze complexe materie.
Een perfecte avond over een triest – voor velen onzichtbaar – onderwerp wordt afgetikt.

donderdag, april 03, 2008

Zoetermeer loopt voorop met uitvoering Wet Inburgering

Foto: Nawzad Sulaiman en Edo Haan wethouder Integratie in Zoetermeer.
Dat is de uitkomst van bespreking beleidsplan Inburgering in de raadscommissie Samenleving van 25 maart 2008.

Fractiewoordvoerder Integratie Nawzad Sulaiman begon zijn betoog met een compliment aan de wethouder en de ambtenaren die het beleidsplan Inburgering zo beknopt en helder hebben weergegeven. Vorig jaar, ook naar aanleiding van de negatieve berichten in de media, heeft hij zich vaak zorgen gemaakt over de voortgang en de uitvoering WI in Zoetermeer. “Als ik hoor dat de wethouder erin geslaagd is, bijna alle mensen te bereiken die in aanmerking kunnen komen voor inburgeringtrajecten en dat er snel en persoonlijk met deze mensen is gecommuniceerd dan is dat een compliment waard”, gaf hij toen aan.
Volgens Sulaiman ontbreekt in het beleidsplan Inburgering wel een aantal belangrijke punten: er staan in het beleidsplan Inburgering weinig concrete stappen die wij in Zoetermeer (moeten) ondernemen om mensen ’n mogelijkheid te bieden te laten deelnemen aan het maatschappelijke verkeer.
Met andere woorden een duidelijke visie over koppeling tussen inburgering en integratie ontbreekt in het beleidsplan Inburgering. Vragen zoals wat is integratie? Wanneer is iemand geïntegreerd? Wat zijn de middelen die iemand nodig heeft om te integreren? Wat hebben wij als gemeente nodig om mensen te laten integreren? Hoeveel tijd hebben wij nodig voor integratie? Ze blijven min of meer onbeantwoord.

1. Inburgeringloket
Sulaiman pleitte verder voor een verbreding van de voorlichting van het inburgeringloket.”Zij geven nu alleen informatie over naturalisatie en inburgering maar daar zou ook informatie gegeven moeten worden over integratie bevorderende activiteiten zoals het Gilde Samenspraak, fietslessen van MOOI, de Volksuniversiteitslessen en de activiteiten van Piëzo. De burgers die dan niet in aanmerking komen voor een inburgeringtraject worden dan wel doorverwezen naar een plek waar zij kunnen oefenen in de Nederlandse taal en werken aan hun ‘mobiliteit’”, aldus de PvdA-woordvoerder Integratie..

2. Hoger opgeleide vluchtelingen
Het college had de PvdA-fractie eerder toezeggingen gedaan om voor hoog opgeleide vluchtelingen te kijken naar de mogelijkheid van zogeheten snelle en intensieve trajecten.
“Maar hoe veel hoog opgeleide vluchtelingen hebben wij in Zoetermeer en wat wordt er mee gedaan? Zijn er speciale trajecten voor deze doelgroep om zo snel en zo veel mogelijk van hun onderwijsniveau te profiteren. Wordt er rekening gehouden met individuele situaties van mensen? De vragen worden in het beleidsplan Integratie niet voldoende beantwoord.”

3. Controle door gemeente
PvdA-raadslid Sulaiman vindt het vreemd dat bij prestatieafspraken met samenwerkende partners er in het beleidsplan Inburgering alleen gesproken wordt over een totaal van minstens 90% van inburgeraars dat examen moet doen en niet over een vooruitgang in leerprestaties die tot uiting zou moeten komen in het verschil in meting tussen de begin- en de eindsituatie van dat traject (= examen).

4. Aanbestedingen
Nawzad Sulaiman heeft verder aandacht gevraagd voor maatschappelijk verantwoord aanbestedingen: om bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden voor de docenten (zoals contractsoorten, uurloon en pensioenvoorzieningen) als gunningcriteria te hanteren. “Als gemeente moeten wij bij aanbestedingen niet van de laagste, maar van de economisch voordeligste inschrijving uitgaan. Zo voorkom je een soortgelijke herhaling van de problemen als waarmee ’t Wmo-traject nu geconfronteerd wordt”, aldus Sulaiman.

5. Relatie inburgering met Sociale Zaken
De samenloop tussen de verplichting tot inburgering en de sociale zekerheid levert een aantal spanningsvelden op, in het bijzonder met de lokale praktijk van de uitvoering van de huidige Bijstandswet, die grote consequenties kunnen hebben voor betrokkenen. “Hoe wordt de relatie met Sociale Zaken, de klantmanager georganiseerd? Beleidsplan Inburgering geeft hier onvoldoende duidelijkheid over”.

6. Vrijstellingen en ontheffingen
In het beleidsplan is het aantal vrijstellingen (271 personen) en ontheffingen (14 personen) weergegeven. Maar over de redenen daarvoor is niets bekend. Sulaiman wilde hier meer openheid over. Hij wilde precieze goedgekeurde redenen voor vrijstelling en ontheffing van de inburgering wel eens weten.

7. Evaluatie
Het voorgestelde beleid is nu nog erg afhankelijk van middelen die er nog aan komen. “Wordt dit beleidsplan nog tussentijds geëvalueerd? Wat gebeurt er als er geen extra middelen komen?” Dat wordt nu in elk geval meegenomen.

8. Slot
Op het eind van zijn betoog verwees Sulaiman naar de conclusie van stadsconferentie van donderdag 13 maart jl. over integratie in Zoetermeer. “Waar over één ding de aanwezigen het met elkaar eens waren, namelijk dat integratie alleen mogelijk is als iedereen, maar dan ook echt iedereen meedoet.”

9. Conclusie
Het loopt goed met de uitvoering van de Wet Inburgering. Zoetermeer is landelijk de eerste gemeente die op korte termijn een zogenaamde inburgeringagenda krijgt. De Minister van Integratie, mevrouw Vogelaar wordt uitgenodigd om dit feestelijk te presenteren. Maar inburgering is de eerste stap op weg naar integratie. Daar ligt voor de politiek in Zoetermeer komende jaren de uitdaging om een slag te slaan. Verder vindt PvdA-fractie dat het inburgeringloket beter benut moet worden. Dat de aanbestedingen beter geregeld worden. Dat controle op behalen van prestatieafspraken scherper geformuleerd moet worden.

Veel vragen en opmerkingen van PvdA-raadslid Nawzad Sulaiman, maar zoals hij zijn betoog begon, eindigde hij ook door te stellen dat ambtenaren en de collgeleden toch veel goed werk verzet hebben.